Gotowanie – moja pasja
Jeśli chcesz zostać wspaniałym kucharzem,
powinieneś
pracować z najlepszymi kucharzami.
To jest dokładnie to, co ja zrobiłem.
(Gordon
Ramsay)
Moim hobby jest gotowanie. Od najmłodszych lat
bacznie obserwowałem gotującą babcię lub mamę. Właśnie ta młodzieńcza ciekawość
sprawiła, że zacząłem gotować. Gotując mogę rozwijać swoje pasje i pokazywać,
co potrafię. Gotowanie wymaga przede wszystkim wiedzy i kreatywności. Jest to
hobby dla każdego, kto posiada zapał i chęci. Dlatego chciałbym opowiedzieć
trochę o źródłach, z których czerpię wiedzę. Najpierw źródłem mojej wiedzy
kulinarnej była babcia. Od niej pochodzą rady, którymi chciałbym się podzielić.
Babcine rady. Każdemu zdarzy się pewnie przesolić
ziemniaki lub je rozgotować. Co z nimi wtedy zrobić? Przesolone ziemniaki możemy zamienić w puree,
wykonując następujące czynności: ziemniaki
odcedzić i odparować na małym ogniu, następnie
przetrzeć je przez sitko i
zblendować, dodać trochę mleka i słodkiej śmietanki oraz wszystko wymieszać.
Rozgotowanych ziemniaków możemy użyć do pyz
lub kopytek, do których nadają się idealnie. Jeśli zaś przesolimy zupę, powinniśmy dodać
do niej przekrojonego na pół ziemniaka i zagotować zupę, aby nie rozgotować
jednak ziemniaka. Następnie powinniśmy
go wyjąć. Ziemniak przejmie sól z zupy i nie będzie już przesolona.
Swoją wiedzę na temat gotowania czerpię również z
programów kulinarnych czy filmików w serwisie Youtube. Często wertuję też
książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych potraw. W przyszłości chciałbym
ukończyć kurs gotowania i poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie. Stamtąd
pochodzi przepis ciastko czekoladowe z
kubeczka. Robiłem je wiele razy i zachęcam do tego innych, gdyż jest dobre i bardzo łatwe do wykonania.Potrzebne
składniki: 4
łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3
łyżki mleka, 3 łyżki oleju, 1 jajko. Jak
przygotować?
Suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj.
Następnie wbij jajko, dolej mleko, olej
i wszystko dokładnie wymieszaj. Jako foremka posłuży ci duży kubek, do którego
przelej ciasto. Piecz je w mikrofalówce ustawionej na najwyższą moc
przez 2 minuty.
Piotr Ogiński od ponad 5 lat prowadzi
videoblog kulinarny. Skończył szkołę gastronomiczną w Bytomiu i Tarnowskich
Górach. Jest też kucharzem w restauracji w Liverpoolu, chociaż na początku jego
kariera nie była tak dynamiczna. Swoją pracę w kuchni zaczął od zmywaka, jednak
szybko awansował. Piotr brał udział w programie Top Chef dla zawodowych kucharzy, w którym - niestety - nie wygrał.
Ciekawostką może być to, że 75% fanów jego kulinarnych eksperymentów to chłopcy
w wieku 13-17 lat. Sam Piotr mówi, że cieszy się, iż zaraża młodych mężczyzn
pasją gotowania.
Gordon Ramsay jest szkockim kucharzem,
restauratorem i autorem książek kucharskich. Prowadzi kilka programów
kulinarnych m.in.: Hell's Kitchen oraz Hotel Hell. Jest jednym z
trzech kucharzy na świecie, którzy zdobyli więcej niż 10 gwiazdek Michelin.
Ramsay może szczycić się posiadaniem 15 prestiżowych gwiazdek Michelin.
Gwiazdki
Michelin. W 1900 roku Andre Michelin opublikował pierwszą
edycję przewodnika po Francji, który miał być pomocny dla kierowców przy
remontowaniu ich samochodów, znajdowaniu zakwaterowania i miejsc, w których
można dobrze zjeść podczas podróży. Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty system oceny miejsc, będący wskazówką dla podróżujących. Jest to
system trójstopniowej oceny: zobacz koniecznie; warto odwiedzić; godne uwagi. Ta punktacja pozwala zorientować się, czy
dane miejsce należy, według autorów przewodnika, do „listy obowiązkowej”
punktów, które trzeba zobaczyć, czy też można powrócić do niego przy kolejnych
odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek
turysta otrzymuje praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co
zobaczyć w
pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na
zwiedzanie.
Godnym polecenia jest videoblog The Food Emperor
prowadzony przez nieujawniającego swojej tożsamości Szweda. Jego filmiki, w
których mówi po polsku i włosku, cieszą się ogromną popularnością. Miesięcznie
ogląda je około miliona użytkowników, a ich liczba rośnie coraz szybciej. Jest
miłośnikiem gotowania, zwłaszcza dla przyjaciół (o ile będą go nagrywać). Uwielbia Polaków,
Warszawę i polskie przekleństwa. Aktualnie uczy się języka chińskiego i
japońskiego, myśli o rozpoczęciu nauki arabskiego. Przygotowuje własną książkę
kucharską.
Mam nadzieję że moim postem zachęcę Was do
gotowania oraz rozwijania swoich pasji. Zapraszam do dyskusji o gotowaniu.
Karol
Grafika:
http://naukawpolsce.pap.pl/Data/Thumbs/_plugins/information/397705/MTAyNHg3Njg,14873226_14873064.jpg
https://d-nm.ppstatic.pl/k/r/8d/ba/54b0db0669aae_o.jpg?1420066800
https://i.digiguide.tv/up/0810/1224878400-633393-GordonRam-12236311580.jpg
https://szaloneliczby.pl/wp-content/uploads/2015/04/gwiazdka.jpg
https://i0.wp.com/www.socialup.it/wp-content/uploads/2015/11/10300033_276493612517644_3496809056487321202_n.png?fit=379%2C379&ssl=1
Bardzo ciekawy post.:) Ja również lubię gotować, tyle że bardziej inspiruje się książkami kucharskimi. Polecam samemu poeksperymentować w kuchni, najlepsze jest to co sami odkryjemy.
OdpowiedzUsuńMoja mama jest świetna w gotowaniu. Dzięki niej polubiłam gotowanie i sprawia mi ono coraz więcej przyjemności. Właśnie w te wakacje szukam nowych przepisów. Chciałabym nauczyć się piec tak dobre ciasta jak moja mama,która robi najlepsze ciasta na świecie.
OdpowiedzUsuńPs. Jeżeli przesolimy zupę, możemy również włożyć do niej saszetkę ryżu :)
Ciekawe pomysły na to jak uratować przesolony bądź też przegotowany obiad, cieszę się że dzięki temu postowi mogłem je poznać, ale liczę jednak na to że w przeszłości nie będę musiał ich często stosować.
OdpowiedzUsuńGotowanie jest umiejętnością, którą, w stopniu przynajmniej podstawowym, opanować powinien każdy. Pamiętam jak jeszcze rok temu przypalałam nagminnie zupy, a teraz z powodzeniem sama robię obiady. Wszystko powolutku, a przede wszystkim odważnie - bo w kuchni się to przydaje. Próbujcie smaków, które nigdy by wam nie przyszły na myśl. W ten sposób na jednej ze szkolnych kawiarenek odkryliśmy dziwny, ale wspaniały smak połączenia topionego sera z dżemem śliwkowym. Czemu nie?
OdpowiedzUsuńInteresujący post. W wolnym czasem też lubię gotować a najbardziej próbować nowych dań, deserów itp.
OdpowiedzUsuńJa również w wolnym czasie lubię gotować i piec. Lubię próbować nowych przepisów. Bardzo ciekawy post! :)
OdpowiedzUsuńHobby to doskonały sposób na wyrażanie siebie. Gotowanie wymaga przede wszystkim wyczucia, ale i cierpliwości w razie niepowodzenia. Umiejętność taka jest bardzo cenna, bo przydatna. Dzieląc się z nami swoją pasją, pokazujesz nam odwagę i nam ją dajesz, byśmy rozwijali swoją pasję i nie wstydzili się nią dzielić.
OdpowiedzUsuńWarto jest wykorzystać swoje talenty, bo jaki z nich pożytek, jeśli się je głęboko zakopie, kryjąc przed światem?
Pomysłowy post, porady w nim zawarte na pewno zapamiętam na długie lata, a już za chwilę biorę się za robienie ciasta z kubeczka. Przepis wygląda na łatwy a ciasto na smaczne!
OdpowiedzUsuńJestem pełen podziwu dla Twojego hobby, gdyż zawsze będziesz mógł gotować rodzinie i wyręczać w tym swoją żonę. Ja umiem zrobić jajecznicę oraz upiec babkę na oleju. Wiem jednak, że znacznie lepiej niż gotowanie wychodzi mi jedzenie.
OdpowiedzUsuńUważam, że gotowanie to jedna z najprzydatniejszych umiejętności, jakie możemy nabyć. Od zawsze podziwiam osoby radzące sobie w kuchni. Sama staram się czasem gotować, ale moje umiejętności są raczej średnie, raz się nawet trochę podpaliłam. :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy post. O szybkim sposobie na ciastko czekoladowe z mikrofalówki słyszałam już wielokrotnie, ale nigdy go nie wypróbowałam. Teraz będę o nim pamiętać i na pewno wykorzystam go, gdyby zjawili się niespodziewani goście.
OdpowiedzUsuńRównież kocham gotować, podczas gdy gotuję czuję się zrelaksowany i odprężony. Moją ulubioną kuchnią jest kuchnia włoska. A do polecanych przez Ciebie kucharzy dodałbym Karola Okrasę i Wojciecha Modesta Amaro.
OdpowiedzUsuńGotowanie jest bardzo rozmaitym hobby. Każdy może stworzyć własne i unikatowe danie. Trzeba być jednak bardzo cierpliwym, ponieważ może się zdarzyć, że nie od razu wszystko zostanie idealnie ugotowane i doprawione.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gotować, ponieważ mogę wtedy robić wszystko tak jak chcę :D
OdpowiedzUsuńPost jest dla mnie jednym z ciekawszych. Zaskoczyłam się bardzo kiedy zobaczyłam, że jest to post napisany przez chłopaka :) BRAWO!
Bardzo ciekawy post.Ja również ten uwielbiam gotować.Moją specjalnością są desery i ciasta.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gotować, a w szczególności piec ciasta ^^ ostatnio całkiem dobrze wychodzi mi przyrządzanie mięska ;3
OdpowiedzUsuńMożna powiedzieć, że gotowanie jest moim hobby. Za każdym razem dodaję coś od siebie, lubię eksperymenty. Babcia zawsze mówiła mamie, że przejęła po niej ,,pałeczkę" do gotowania, teraz moja mama mówi to mi :)
OdpowiedzUsuń