Polubić czekoladę
Z chemicznego punktu widzenia
czekolada
to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie.
(Michael Levine,
dietetyk)
Czekolada
to produkt naturalny, zawierający wartościowe składniki. Spożywana z umiarem (tabliczka
tygodniowo), może stanowić element zdrowej diety. Warto pamiętać, że najbardziej
korzystna dla zdrowia jest czekolada gorzka. Inne rodzaje nie mają takich walorów – uważa Agata Bernaciak.
Najważniejszym składnikiem czekolady jest kakao. Według
indiańskich legend, rosło na rajskiej górze obfitującej we wszelkie pokarmy. Ten
jeden z największych przysmaków całej ludzkości ofiarował indiański bóg:
Pierzasty Wąż. Prawdopodobnie kakao znali już przedstawiciele kultury
preolmeckiej – około 2000 r. p.n.e. Jednak namacalne ślady tego, że ludzie go
używali, pochodzą z lat
1100-1400 p.n.e. Pierwotnie kakao
używano do sporządzania napojów, lecz również jako waluty. Miało swoje
znaczenie w takich dziedzinach jak medycyna, czy religia. Napój był
wykorzystywany w indiańskich obrzędach ku czci bóstw. Miazgi z kakaowca używa
się do dziś w procesie fermentacji alkoholowej, a przykładem może być
kolumbijski napój „tejate”. Czekoladę pito od momentu pojawienia się kakao.
Niezależnie od tego, czy była przygotowywana tak jak na dworze azteckich
władców - z dodatkiem chilli, czy
tak jak w Europie – na słodko, równoważąc gorycz kakao, zawsze smakowała
wyśmienicie. Do Polski czekoladę
prawdopodobnie sprowadził na początku XVIII wieku jej wielki
miłośnik – August II Sas. Z czasem czekolada przybierała coraz to nowsze formy.
Dziś większość z nas postrzega ją jako łakocie w formie stałej, czyli
tabliczki, która pojawiła się w drugiej połowie XIX wieku w angielskim
Bristolu.
Obecnie ludzie, oprócz przyjemności jedzenia
tego smakołyku, szukają jego szczególnych właściwości – zdolności uszczęśliwiania. Już od dawna ludzie zaczęli
dostrzegać, że pod wpływem czekolady nasze samopoczucie się zmienia. Indianie uznawali
ją za napój magiczny, lecz z biegiem lat zaczęto prowadzić badania nad tą
substancją, by sprawdzić, jak jest naprawdę. Dziś wiadomo, że czekolada zawiera ponad 500
różnych związków chemicznych, a niektóre z nich są nawet psychoaktywne i mogą
uzależniać. Badania składników czekolady
dowiodły, że może poprawiać zdolności
umysłowe, wytwarza endorfiny (hormony szczęścia), daje poczucie przypływu energii. Bardzo
ciekawym zjawiskiem towarzyszącym zjedzeniu kawałka czekolady jest „euforia
biegacza”, czyli stan towarzyszący intensywnemu wysiłkowi fizycznemu. Jak widać, wystarczy kilka kostek
czekolady, by poczuć się jak po lekkim treningu biegowym. Czekolada może
wywoływać również efekty podobne do tych, jakie daje palenie
marihuany. Jednak musimy pamiętać, że jedynie czekolada o dużej zawartości
miazgi kakaowca działa w taki sposób na nasz organizm, a więc nie sprawdza się w przypadku białej
czekolady. Doskonała jest czekolada gorzka, którą polecają dietetycy. Czekolada
wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Może to wiele osób zaskoczyć, bo przecież
„słodycze są niezdrowe”, ale czekolada jednak
w dużym stopniu wpływa na pracę naszego organizmu: obniża poziom cholesterolu,
zmniejsza ryzyko udaru mózgu, obniża ciśnienie tętnicze oraz chronieni przed
działaniem promieniowania ultrafioletowego. Niestety, nie ma pewności, który
gatunek czekolady zapewni nam długie lata w zdrowiu i pełnej sprawności. Musimy też uważać jedząc ten smakołyk, bo istnieje już termin „czekoladoholik”
i „czekoladowy głód”. Od czekolady łatwo się uzależnić, podobnie jak od
alkoholu lub papierosów, i równie
trudno jest wyzwolić się od tego nałogu.
Nadzwyczajne właściwości kakao ludzie zaczęli
wykorzystywać w branżach innych niż spożywcza. Masło kakaowe jest powszechnie
stosowane w kosmetologii.
Przypisuje mu się cudowne działanie na rozstępy, zmarszczki, podrażnienia oraz
ochronę przy opalaniu. W ostatnim czasie bardzo modne stało się tzw.
czekoladowe SPA. Z reklam możemy dowiedzieć się, że kakao pobudza i odżywia
skórę, a nawet zwalcza cellulit, czyli ma cechy spowalniające starzenie. Jednak
w tej kwestii należy być sceptycznym, gdyż nie ma naukowych dowodów na dobry
wpływ „czekoladowych procesów” na naszą skórę. Zachęcam, by każdy z nas
spróbował, jak ziarna kakaowca działają na niego, nieważne czy w formie SPA,
czy kilku kostek gorzkiej tabliczki.
Joanna
Grafika:
http://topdycha.pl/wp-content/uploads/2014/03/Choroby-serca-i-czekolada.jpg
http://www.lezzetvadisi.com/files/kakao-kakao-cekirdegi.jpg
Grafika:
http://topdycha.pl/wp-content/uploads/2014/03/Choroby-serca-i-czekolada.jpg
http://www.lezzetvadisi.com/files/kakao-kakao-cekirdegi.jpg