4 sierpnia 2016

Moje hobby, mój świat


                        
      Gotowanie – moja pasja 



Jeśli chcesz zostać wspaniałym kucharzem,
 powinieneś pracować  z najlepszymi kucharzami.
To jest dokładnie to, co ja zrobiłem.
                                                                                         (Gordon Ramsay) 


Moim hobby jest gotowanie. Od najmłodszych lat bacznie obserwowałem gotującą babcię lub mamę. Właśnie ta młodzieńcza ciekawość sprawiła, że zacząłem gotować. Gotując mogę rozwijać swoje pasje i pokazywać, co potrafię. Gotowanie wymaga przede wszystkim wiedzy i kreatywności. Jest to hobby dla każdego, kto posiada zapał i chęci. Dlatego chciałbym opowiedzieć trochę o źródłach, z których czerpię wiedzę. Najpierw źródłem mojej wiedzy kulinarnej była babcia. Od niej pochodzą rady, którymi chciałbym się podzielić.

Babcine rady. Każdemu zdarzy się pewnie przesolić ziemniaki lub je rozgotować. Co z nimi wtedy zrobić?  Przesolone ziemniaki możemy zamienić w puree, wykonując następujące czynności:  ziemniaki odcedzić i odparować na małym ogniu, następnie  przetrzeć je  przez sitko i zblendować, dodać trochę mleka i słodkiej śmietanki oraz wszystko wymieszać. Rozgotowanych ziemniaków możemy użyć do pyz  lub kopytek, do których nadają się idealnie.  Jeśli zaś przesolimy zupę, powinniśmy dodać do niej przekrojonego na pół ziemniaka i zagotować zupę, aby nie rozgotować jednak  ziemniaka. Następnie powinniśmy go wyjąć. Ziemniak przejmie sól z zupy i nie będzie już przesolona.

Swoją wiedzę na temat gotowania czerpię również z programów kulinarnych czy filmików w serwisie Youtube. Często wertuję też książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych potraw. W przyszłości chciałbym ukończyć kurs gotowania i poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie. Stamtąd pochodzi przepis ciastko czekoladowe z kubeczka. Robiłem je wiele razy i zachęcam do tego innych,  gdyż jest dobre i bardzo łatwe do wykonania.Potrzebne składniki: 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 3 łyżki oleju, 1 jajko. Jak przygotować? Suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj. Następnie wbij  jajko, dolej mleko, olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Jako foremka posłuży ci duży kubek, do którego przelej  ciasto. Piecz je  w mikrofalówce ustawionej na najwyższą moc przez 2 minuty.

Chciałbym przedstawić teraz postaci, na których się wzoruję.
Piotr Ogiński od ponad 5 lat prowadzi videoblog kulinarny. Skończył szkołę gastronomiczną w Bytomiu i Tarnowskich Górach. Jest też kucharzem w restauracji w Liverpoolu, chociaż na początku jego kariera nie była tak dynamiczna. Swoją pracę w kuchni zaczął od zmywaka, jednak szybko awansował. Piotr brał udział w programie Top Chef dla zawodowych kucharzy, w którym - niestety - nie wygrał. Ciekawostką może być to, że 75% fanów jego kulinarnych eksperymentów to chłopcy w wieku 13-17 lat. Sam Piotr mówi, że cieszy się, iż zaraża młodych mężczyzn pasją gotowania.
Gordon Ramsay jest szkockim kucharzem, restauratorem i autorem książek kucharskich. Prowadzi kilka programów kulinarnych m.in.: Hell's Kitchen oraz Hotel Hell. Jest jednym z trzech kucharzy na świecie, którzy zdobyli więcej niż 10 gwiazdek Michelin. Ramsay może szczycić się posiadaniem  15  prestiżowych gwiazdek Michelin.
Gwiazdki Michelin.   W 1900 roku Andre Michelin  opublikował pierwszą edycję przewodnika po Francji, który miał być pomocny dla kierowców przy remontowaniu ich samochodów, znajdowaniu zakwaterowania i miejsc, w których można dobrze zjeść podczas podróży. Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty system oceny miejsc,  będący wskazówką dla podróżujących. Jest to system trójstopniowej oceny: zobacz koniecznie; warto odwiedzić; godne uwagi. Ta punktacja pozwala zorientować się, czy dane miejsce należy, według autorów przewodnika, do „listy obowiązkowej” punktów, które trzeba zobaczyć, czy też można powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć  w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.
Godnym polecenia jest videoblog The Food Emperor prowadzony przez nieujawniającego swojej tożsamości Szweda. Jego filmiki, w których mówi po polsku i włosku, cieszą się ogromną popularnością. Miesięcznie ogląda je około miliona użytkowników, a ich liczba rośnie coraz szybciej. Jest miłośnikiem gotowania, zwłaszcza dla przyjaciół  (o ile będą go nagrywać). Uwielbia Polaków, Warszawę i polskie przekleństwa. Aktualnie uczy się języka chińskiego i japońskiego, myśli o rozpoczęciu nauki arabskiego. Przygotowuje własną książkę kucharską.

Mam nadzieję że moim postem zachęcę Was do gotowania oraz rozwijania swoich pasji. Zapraszam  do dyskusji o gotowaniu.

Karol 

Grafika:
http://naukawpolsce.pap.pl/Data/Thumbs/_plugins/information/397705/MTAyNHg3Njg,14873226_14873064.jpg
https://d-nm.ppstatic.pl/k/r/8d/ba/54b0db0669aae_o.jpg?1420066800
https://i.digiguide.tv/up/0810/1224878400-633393-GordonRam-12236311580.jpg
https://szaloneliczby.pl/wp-content/uploads/2015/04/gwiazdka.jpg
https://i0.wp.com/www.socialup.it/wp-content/uploads/2015/11/10300033_276493612517644_3496809056487321202_n.png?fit=379%2C379&ssl=1