22 grudnia 2016

Przeczytane, przemyślane, skomentowane


                              Polubić  czekoladę  
        


Z chemicznego punktu widzenia
czekolada
to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie.
(Michael Levine, dietetyk)



Czekolada to produkt naturalny, zawierający wartościowe składniki. Spożywana z umiarem (tabliczka tygodniowo), może stanowić element zdrowej diety. Warto pamiętać, że najbardziej korzystna dla zdrowia jest czekolada gorzka. Inne rodzaje nie mają takich walorów – uważa Agata Bernaciak.

Najważniejszym składnikiem  czekolady jest kakao. Według indiańskich legend, rosło na rajskiej górze obfitującej we wszelkie pokarmy. Ten jeden z największych przysmaków całej ludzkości ofiarował indiański bóg: Pierzasty Wąż. Prawdopodobnie kakao znali już przedstawiciele kultury preolmeckiej – około 2000 r. p.n.e. Jednak namacalne ślady tego, że ludzie go używali, pochodzą   z lat 1100-1400  p.n.e. Pierwotnie kakao używano do sporządzania napojów, lecz również jako waluty. Miało swoje znaczenie w takich dziedzinach jak medycyna, czy religia. Napój był wykorzystywany w indiańskich obrzędach ku czci bóstw. Miazgi z kakaowca używa się do dziś w procesie fermentacji alkoholowej, a przykładem może być kolumbijski napój „tejate”. Czekoladę pito od momentu pojawienia się kakao. Niezależnie od tego, czy była przygotowywana tak jak na dworze azteckich władców - z dodatkiem chilli, czy tak jak w Europie – na słodko, równoważąc gorycz kakao, zawsze smakowała wyśmienicie.  Do Polski czekoladę prawdopodobnie sprowadził  na początku XVIII wieku jej wielki miłośnik – August II Sas. Z czasem czekolada przybierała coraz to nowsze formy. Dziś większość z nas postrzega ją jako łakocie w formie stałej, czyli tabliczki, która pojawiła się w drugiej połowie XIX wieku w angielskim Bristolu.

Obecnie ludzie, oprócz przyjemności jedzenia tego smakołyku, szukają jego szczególnych właściwości – zdolności  uszczęśliwiania. Już od dawna ludzie zaczęli dostrzegać, że pod wpływem czekolady nasze samopoczucie się zmienia. Indianie uznawali ją za napój magiczny, lecz z biegiem lat zaczęto prowadzić badania nad tą substancją, by sprawdzić, jak jest naprawdę. Dziś wiadomo,   że czekolada zawiera ponad 500 różnych związków chemicznych, a niektóre z nich są nawet psychoaktywne i mogą uzależniać. Badania  składników czekolady dowiodły, że może poprawiać  zdolności umysłowe, wytwarza endorfiny (hormony szczęścia),  daje poczucie przypływu energii. Bardzo ciekawym zjawiskiem towarzyszącym zjedzeniu kawałka czekolady jest „euforia biegacza”, czyli stan towarzyszący intensywnemu wysiłkowi fizycznemu. Jak widać, wystarczy kilka kostek czekolady, by poczuć się jak po lekkim treningu biegowym. Czekolada może wywoływać również efekty podobne do tych, jakie daje palenie marihuany. Jednak musimy pamiętać, że jedynie czekolada o dużej zawartości miazgi kakaowca działa w taki sposób na nasz organizm,  a więc nie sprawdza się w przypadku białej czekolady. Doskonała jest czekolada gorzka, którą polecają dietetycy. Czekolada wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Może to wiele osób zaskoczyć, bo przecież „słodycze są niezdrowe”,  ale czekolada jednak w dużym stopniu  wpływa na pracę naszego  organizmu: obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko udaru mózgu, obniża ciśnienie tętnicze oraz chronieni przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Niestety, nie ma pewności, który gatunek czekolady zapewni nam długie lata  w zdrowiu i pełnej sprawności. Musimy  też uważać jedząc  ten smakołyk, bo istnieje już termin „czekoladoholik” i „czekoladowy głód”. Od czekolady łatwo  się uzależnić, podobnie jak od alkoholu lub papierosów,  i równie trudno jest wyzwolić się od  tego nałogu. 
Nadzwyczajne właściwości kakao ludzie zaczęli wykorzystywać w branżach innych niż spożywcza. Masło kakaowe jest powszechnie stosowane   w kosmetologii. Przypisuje mu się cudowne działanie na rozstępy, zmarszczki, podrażnienia oraz ochronę przy opalaniu. W ostatnim czasie bardzo modne stało się tzw. czekoladowe SPA. Z reklam możemy dowiedzieć się, że kakao pobudza i odżywia skórę, a nawet zwalcza cellulit, czyli ma cechy spowalniające starzenie. Jednak w tej kwestii należy być sceptycznym, gdyż nie ma naukowych dowodów na dobry wpływ „czekoladowych procesów” na naszą skórę. Zachęcam, by każdy z nas spróbował, jak ziarna kakaowca działają na niego, nieważne czy w formie SPA, czy kilku kostek gorzkiej tabliczki.

Joanna

Grafika:
http://topdycha.pl/wp-content/uploads/2014/03/Choroby-serca-i-czekolada.jpg
http://www.lezzetvadisi.com/files/kakao-kakao-cekirdegi.jpg