Podróże kulinarne
Jedzenie to nasza wspólna płaszczyzna,
uniwersalne doświadczenie.
(James Beard)
Podróżowanie po świecie to doskonały sposób na poznanie obcych kultur. Okazja do obserwacji i poznania realnego życia innych ludzi, ich zwyczajów i tradycji. Dzięki takim wojażom nabieramy nowych doświadczeń, a dzięki nim stajemy się bogatszymi ludźmi, wyposażonymi w wiedzę o egzotycznych miejscach na ziemi. Do wyjątkowych należą podróże kulinarne, pozwalające odkrywać świat poprzez kuchnię. Podczas tych podróży można delektować się regionalnymi potrawami, produktami spożywczymi oraz poznawać tradycje kulinarne. Atrakcją tych podróży są anegdoty i historie o miejscowych smakołykach opowiadane przez przewodników. Można też uczyć się gotować pod okiem regionalnych mistrzów kuchni, a przy okazji próbować nowych smaków. Turyści mogą wybrać się na festiwal, jarmark czy targ żywności. Zawsze warto wybrać się w kulinarną podróż szlakiem najlepszych lokalnych produktów i wyrobów.
Włoska kuchnia. Dominują w niej zioła, warzywa, sery. Ale również są w niej makarony, ryby, owoce morza, mięsa. Znane są takie potrawy jak: lasange, minestrone, tortellini, ravioli, carpaccio. Według jej znawców, najsmaczniejsze włoskie potrawy znajdują się zawsze na prowincji, często w gospodarstwach agroturystycznych z dala od ludzi lub w bocznej uliczce małego miasteczka. Ale i w dużym mieście, takim jak Neapol, zjemy wyjątkową pizzę, gdyż jest wytwarzana wyłącznie z regionalnych składników, według oryginalnej, zastrzeżonej przez Komisję Europejską receptury. Jej ciasto bardziej przypomina konsystencją wypieczony naleśnik, mozzarella jest zrobiona z mleka bawolic, pomidory pochodzą z plantacji u podnóża Wezuwiusza, oliwa jest z pierwszego tłoczenia. Tę pizzę piecze się około 1,5 minuty w opalanym drewnem piecu.
Kuchnia gruzińska. Gruzini wykorzystują w kuchni dużo warzyw (bakłażany, paprykę, pomidory, fasolę) i owoców (arbuzy, melony, figi, granaty, cytrusy i orzechy włoskie). Z mięs – drób, wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę i baraninę. Używają mnóstwo przypraw, zwłaszcza czosnku, cząbru, szafranu, kopru, rozmarynu, estragonu, szałwii. Typowe dla gruzińskiej kuchni są sery: owcze, krowie, kozie. Gruzini mają swoje charakterystyczne potrawy, na przykład: czaszuszuli (pikantny gulasz mięsny), charczo (zupa gulaszowa zagęszczana orzechami), tolma gołąbki zawijane w liście winogron). Najbardziej charakterystycznym gruzińskim daniem jest chaczapuri. Powstaje z ciasta jak na pizzę z dodatkiem serów i jajka. Innym przysmakiem są chinkali – pierogi w kształcie tzw. sakiewek, które się nadziewa mięsem z rosołu. Na uwagę zasługuje również ostri – wołowa zupa gulaszowa przyprawiona na ostro. Z deserów Gruzini polecają czurczchele - orzechy nawleczone na nić, sklejone zagęszczonym sokiem z winogron.
Kuchnia hiszpańska. Jest wyjątkowo zdrowa, gdyż wykorzystuje świeże produkty, między innymi warzywa i owoce (banany, cytrusy, truskawki, winogrona, jabłka, gruszki, pomidory, cebulę, czosnek). Poza tym Hiszpanie jedzą owoce morza, sery, mięso, dodając aromatyczne przyprawy. Będąc w południowej Hiszpanii, należy spróbować szynki iberyjskiej (jamón ibérico). Wytwarza się ją ze specjalnego gatunku lokalnych świń, które żywią się w dębowych lasach, więc ich główną dietę stanowią żołędzie. Dzięki temu szynka ma mocno orzechowy smak.
Kuchnia laotańska. Jej podstawą jest ryż kleisty, który podaje się w specjalnych koszyczkach. Jest on serwowany z rozmaitymi sosami, a spożywa się go rękami. Na szczególną uwagę zasługuje larb - siekane mięso lub tofu z kolendrą, tajską bazylią, miętą, czosnkiem, chili, dymką, sosem rybnym, liśćmi kafiru i tłuczonym prażonym ryżem. W Laosie turyści chętnie nocują w dżungli, by spróbować bamboo cooking, czyli gotowania w garnku zrobionym z pnia młodego bambusa i włożonym do ogniska. Dusi się tam mięso lub tofu wraz z warzywami, kwiatem bananowca i przyprawami. Smakosze spożywają lao barbecue. Turyści dostają żeliwny kociołek z rynienką wypełniony bulionem, w którym gotują warzywa, grzyby, makaron, jajko. Na czubku rynienki posmarowanej słoniną kładą cieniutkie plastry mięsa i je smażą.
Przedstawiłam tylko kilka ciekawostek o przysmakach różnych kuchni świata. Żałuję, że nie miałam jeszcze możliwości udania się w podróż kulinarną. Chciałabym wybrać się do Japonii, a tam spróbować orientalnych potraw tego kraju. Sushi - plasterków surowej ryby otoczonych warstwą ryżu sushi. Sashimi – surowej ryby pokrojonej w cienkie plastry. Tempury, czyli dania składającego się z owoców morza, mięsa oraz warzyw w cieście, smażonych na głębokim oleju. Może kiedyś.
Z egzotycznych podróży kulinarnych przywozi się nie tylko przysmaki, zioła czy przyprawy, ale przede wszystkim zapamiętane smaki i zapachy, które długo przechowuje się w pamięci. Dzięki nim ze zdwojoną siłą wraca się do wspomnień i marzy o następnych wyprawach. Ja również wyobrażam sobie własne kulinarne podróże i mam nadzieję, że będą wspaniałe. Czy ktoś z was już odbył taką podróż?
Julia B.
Grafika:
https://nawalizkach.com.pl/wp-content/uploads/2018/08/turcja_bazar_1-1140x760.jpg
https://pyzamadeinpoland.pl/wp-content/uploads/2018/06/napoli-2-24.jpg
https://www.mojegotowanie.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/01/chaczapuri-adzarskie.jpeg
https://jamon.pl/199-large_default/szynka-iberico-simon-martin-szynka-de-bellota-36-miesiecy.jpg
https://maknao.files.wordpress.com/2010/06/img_05431.jpg
http://www.tasteaway.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_9186-1-640x427.jpg