Gotowanie – moja pasja
Jeśli chcesz zostać wspaniałym kucharzem,
powinieneś
pracować z najlepszymi kucharzami.
To jest dokładnie to, co ja zrobiłem.
(Gordon
Ramsay)
Moim hobby jest gotowanie. Od najmłodszych lat
bacznie obserwowałem gotującą babcię lub mamę. Właśnie ta młodzieńcza ciekawość
sprawiła, że zacząłem gotować. Gotując mogę rozwijać swoje pasje i pokazywać,
co potrafię. Gotowanie wymaga przede wszystkim wiedzy i kreatywności. Jest to
hobby dla każdego, kto posiada zapał i chęci. Dlatego chciałbym opowiedzieć
trochę o źródłach, z których czerpię wiedzę. Najpierw źródłem mojej wiedzy
kulinarnej była babcia. Od niej pochodzą rady, którymi chciałbym się podzielić.
Babcine rady. Każdemu zdarzy się pewnie przesolić
ziemniaki lub je rozgotować. Co z nimi wtedy zrobić? Przesolone ziemniaki możemy zamienić w puree,
wykonując następujące czynności: ziemniaki
odcedzić i odparować na małym ogniu, następnie
przetrzeć je przez sitko i
zblendować, dodać trochę mleka i słodkiej śmietanki oraz wszystko wymieszać.
Rozgotowanych ziemniaków możemy użyć do pyz
lub kopytek, do których nadają się idealnie. Jeśli zaś przesolimy zupę, powinniśmy dodać
do niej przekrojonego na pół ziemniaka i zagotować zupę, aby nie rozgotować
jednak ziemniaka. Następnie powinniśmy
go wyjąć. Ziemniak przejmie sól z zupy i nie będzie już przesolona.
Swoją wiedzę na temat gotowania czerpię również z
programów kulinarnych czy filmików w serwisie Youtube. Często wertuję też
książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych potraw. W przyszłości chciałbym
ukończyć kurs gotowania i poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie. Stamtąd
pochodzi przepis ciastko czekoladowe z
kubeczka. Robiłem je wiele razy i zachęcam do tego innych, gdyż jest dobre i bardzo łatwe do wykonania.Potrzebne
składniki: 4
łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3
łyżki mleka, 3 łyżki oleju, 1 jajko. Jak
przygotować?
Suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj.
Następnie wbij jajko, dolej mleko, olej
i wszystko dokładnie wymieszaj. Jako foremka posłuży ci duży kubek, do którego
przelej ciasto. Piecz je w mikrofalówce ustawionej na najwyższą moc
przez 2 minuty.
Piotr Ogiński od ponad 5 lat prowadzi
videoblog kulinarny. Skończył szkołę gastronomiczną w Bytomiu i Tarnowskich
Górach. Jest też kucharzem w restauracji w Liverpoolu, chociaż na początku jego
kariera nie była tak dynamiczna. Swoją pracę w kuchni zaczął od zmywaka, jednak
szybko awansował. Piotr brał udział w programie Top Chef dla zawodowych kucharzy, w którym - niestety - nie wygrał.
Ciekawostką może być to, że 75% fanów jego kulinarnych eksperymentów to chłopcy
w wieku 13-17 lat. Sam Piotr mówi, że cieszy się, iż zaraża młodych mężczyzn
pasją gotowania.
Gordon Ramsay jest szkockim kucharzem,
restauratorem i autorem książek kucharskich. Prowadzi kilka programów
kulinarnych m.in.: Hell's Kitchen oraz Hotel Hell. Jest jednym z
trzech kucharzy na świecie, którzy zdobyli więcej niż 10 gwiazdek Michelin.
Ramsay może szczycić się posiadaniem 15 prestiżowych gwiazdek Michelin.
Gwiazdki
Michelin. W 1900 roku Andre Michelin opublikował pierwszą
edycję przewodnika po Francji, który miał być pomocny dla kierowców przy
remontowaniu ich samochodów, znajdowaniu zakwaterowania i miejsc, w których
można dobrze zjeść podczas podróży. Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty system oceny miejsc, będący wskazówką dla podróżujących. Jest to
system trójstopniowej oceny: zobacz koniecznie; warto odwiedzić; godne uwagi. Ta punktacja pozwala zorientować się, czy
dane miejsce należy, według autorów przewodnika, do „listy obowiązkowej”
punktów, które trzeba zobaczyć, czy też można powrócić do niego przy kolejnych
odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek
turysta otrzymuje praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co
zobaczyć w
pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na
zwiedzanie.
Godnym polecenia jest videoblog The Food Emperor
prowadzony przez nieujawniającego swojej tożsamości Szweda. Jego filmiki, w
których mówi po polsku i włosku, cieszą się ogromną popularnością. Miesięcznie
ogląda je około miliona użytkowników, a ich liczba rośnie coraz szybciej. Jest
miłośnikiem gotowania, zwłaszcza dla przyjaciół (o ile będą go nagrywać). Uwielbia Polaków,
Warszawę i polskie przekleństwa. Aktualnie uczy się języka chińskiego i
japońskiego, myśli o rozpoczęciu nauki arabskiego. Przygotowuje własną książkę
kucharską.
Mam nadzieję że moim postem zachęcę Was do
gotowania oraz rozwijania swoich pasji. Zapraszam do dyskusji o gotowaniu.
Karol
Grafika:
http://naukawpolsce.pap.pl/Data/Thumbs/_plugins/information/397705/MTAyNHg3Njg,14873226_14873064.jpg
https://d-nm.ppstatic.pl/k/r/8d/ba/54b0db0669aae_o.jpg?1420066800
https://i.digiguide.tv/up/0810/1224878400-633393-GordonRam-12236311580.jpg
https://szaloneliczby.pl/wp-content/uploads/2015/04/gwiazdka.jpg
https://i0.wp.com/www.socialup.it/wp-content/uploads/2015/11/10300033_276493612517644_3496809056487321202_n.png?fit=379%2C379&ssl=1